Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do gier (5k).

Smaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Parę miesięcy temu pisałem ile wystarczy na złożenie kompa do gier (aby "next-geny" działaly na full), z temu wynikało, iż wystarczy około 5k. 

Szczegóły:

• Komp do gier za maks 5k zł. 
  • Najlepiej żeby miał jakaś dobrą i7 by w przyszłości wymienić tylko kartę graficzna. Aczkolwiek nie sugerować się tym kryterium za bardzo jeżeli bardziej się opłaca to można coś gorszego.
  • Po za tym fajnie by było jakby komp miał dysk SSD około 120 GB i ponad te 8 GB ram.
  • Z podzespołów jedyne co będzie podkręcane to karta graficzna. (w przyszłości) Procka trochę boje się boostować :P  .

Czekam na wasze propozycje :).

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Opublikowano

Według mnie najlepsze będzie coś takiego

http://www.morele.net/inventory/info/8rlVkr/

• Komp do gier za maks 5k zł. 
  • Najlepiej żeby miał jakaś dobrą i7 by w przyszłości wymienić tylko kartę graficzna. Aczkolwiek nie sugerować się tym kryterium za bardzo jeżeli bardziej się opłaca to można coś gorszego.
  • Po za tym fajnie by było jakby komp miał dysk SSD około 120 GB i ponad te 8 GB ram.
  • Z podzespołów jedyne co będzie podkręcane to karta graficzna. (w przyszłości) Procka trochę boje się boostować :P

Komp troszkę przekroczył 5k.

Ma dobrą i7 i nie będzie trzeba wymieniać karty graficznej przynajmniej w najbliższych 2 latach.

Dysk SSD jest i to nawet 240GB a jak chcesz 16GB RAMu (8GB według mnie wystarczy) to kup Crucial 120GB zamiast 240GB.

I nie wiem czego boisz się procka podkręcać.

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Opublikowano

Świetnie, dzięki . Jeżeli niema obaw o procka to możesz napisać do jakiej wartości jest bezpiecznie? :P

Po prostu nie chcę nowego procka od razu spalić.

Btw. Taki zasilacz wystarczy ?

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Opublikowano

Zasilacz starczyć starczy ale wziął bym jakiegoś golda od Cooler Mastera ponieważ samemu mam m1 550w i w niektórych momentach dziwnie chodzi.. Troche niepokojące ale idzie żyć.

Sam zestaw nie jest zły ale kiepski zapis na dysku SSD co przyczyni się do dłuższych czasów zapisów. Do tego dochodzi chłodzenie które musi zostać zmienione na Raijintek Nemesis'a ponieważ macho nie poradzi sobie z chłodzeniem tej bestii.

Przy OC procesora to jest lotek. Jeden procesor może być selektem i iść na niskich napięciach na 4.7-8 Ghz a drugi może na 4.3Ghz spauzować i nie ruszyć dalej. Po prostu loteria.

graphic.png
Opublikowano

Cewki piszczą w M1 550/650W

Macho sobie nie poradzi? Poradzi.

Pieniądze z i7 przeznaczyłbym na zakup R9 290X:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-290x-oc-4gb-gddr5-512bit-2dvi-hdmi-dp-box-r9290x-dc2oc-4gd5-626653/

Jest to karta o kilka % wydajniejsza od GTX 780. Pod względem osiągów na pewno poczujesz róznicę ;)

ta różnica będzie wynosiła ok. 4-7 fps wiec nwm czy trzeba tak przyoszczędzać na i7

a to będzie moja propozycja :

http://www.morele.net/inventory/info/9VazQU/

@down

http://www.morele.net/inventory/info/GYZ047/
Opublikowano

ta różnica będzie wynosiła ok. 4-7 fps wiec nwm czy trzeba tak przyoszczędzi na i7

a to będzie moja propozycja :

http://www.morele.net/inventory/info/9VazQU/

A można w tym zestawie podmienić karte na tą R9 290X ? (jakoś przeboleje te 100 zł dodatkowo)

Komp:

Opublikowano

Na cholerę mu ten i7-4770K? To są tak bezsensownie wydane pieniądze, że człowiek aż się łapie za głowę.

Opublikowano

Na cholerę mu ten i7-4770K? To są tak bezsensownie wydane pieniądze, że człowiek aż się łapie za głowę.

Ty wiesz chłopie co ty mówisz? Jeśli ma to być PC do wszystkiego włącznie z grami to i7 podstawowo obowiązkowo.

i5 a i7 w grach które korzystają z wątków jest zauważalna różnica, a jeśli chodzi o programy no cóż może nie korzystają z wszystkich rdzeni ale bynajmniej będzie to jako tako wyglądało przy gtx780/290X.

graphic.png
Opublikowano

Zestaw chcę głównie do gier. M.in do jakiś najnowszych tytułów jak nowy CoD , bf itp.

Zużycie prądu czy głośność (w granicach norm) mnie nie obchodzi.Plus w przyszłosci planuje dorzucic 2 karte.

Podkrecac wychodzi na to iż będę ale nie jakoś hardcorowo.

Może mi ktoś podać już ostatecznie dobry zestaw pod to wszystko? Może być te 100 zł +.

Komp:

Opublikowano

Nareszcie, Dziękuje.

I oczywiście dla wszystkich Lubie to.

Komp:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...